Pokrzywa kulinarnie, po co zbiory?
Od maja jest czas do jesieni na zbiory pokrzywy. Wykorzystaj ten czas, ponieważ pokrzywa zawiera dużo żelaza, magnezu i witaminy z grupy A, B, C. Walory i właściwości pokrzywy mnie na tyle przekonały, ze stosuję pokrzywę jako detoks oczyszczający, jako wzmocnienie organizmu ale i wzbogacam nią codzienną dietę mojej rodziny. Co z niej robię?
- Pokrzywa jako a’la szpinak z czosnkiem na patelni.
Wyjście do lasu, na łąkę to okazja na zbiory ale i na edukację dzieci w zakresie roślin jadalnych. Wykorzystuję takie chwilę na to, aby zaciekawić dzieci tym co robię, nawet jeśli to jest zbieranie pokrzywy. Wystarczy wziąść kosz, rękawiczki i nożyczki wychodząc na wyprawę. Można dodać atrakcji rozpalając ognisko w plenerze i serwując dzieciom pieczoną pokrzywę na patelni z dodatkiem orzechów.
2. Pokrzywa dodaję jako składnik tart, naleśników.
Tarty i naleśniki to wyjątkowy wynalazek w kuchni, który pomieści w sobie wszystkie składniki, jakie tylko chcesz 😉 Dodaję przetartą bądź podsmażoną pokrzywę do tart, farszu do tart i naleśników. Możesz to zrobić w formie vege bądź tradycyjnie. Wystarczy do pokrzywy dorzucić jogurt, jajko, ser i farsz jest wyjątkowy.
3. Pierożki z pokrzywą, bryndzą owcza i kaszą gryczaną.
Ten przepis na pewno zapadnie Ci w pamięci, bo podsmażoną z czosnkiem pokrzywę, możesz połączyć z bryndzą bądź innym dostępnym dla Ciebie serem, dodać trochę pod prażonej na suchej patelni kaszy gryczanej. Doprawić według własnego uznania solą i pieprzem. Smakują wyśmienicie podczas obiadu w plenerze, czasem wystarczy wynieść stół kuchenny przed dom, bądź znaleźć jakiś stół w plenerze poza miastem, aby zakosztować zupełnie innego smaku prostego obiadu.
4. Pokrzywa jako składnik do pieczywa: chleba, bułeczek i podpłomyka.
Nie bój dodać pokrzywy do chleba, bułeczek czy podpłomyka. Uatrakcyjnią pieczywo ale i dodają im trochę walorów odżywczych. Zachęcam Cię do tego, aby lekko podsmażyć liście pokrzywy na patelni i je pociąć nożem wrzucając do przepisu na chleb.
5. Sok z pokrzywy, łącząc ją z jabłkiem, marchwią bądź burakiem,
Sok na dzień dobry z pokrzywą, marchwią, jabłkiem czy burakiem, warto wykorzystać energię wiosennych roślin, aby dobrze zacząć dzień i wzbogacić witaminowo swój organizm.
6. Pokrzywa jako zimowe napary, herbaty.
Zbierz więcej pokrzywy na zimowe napary, mieszkanki herbat. To niebywała okazja, aby zebrać więcej pokrzywy wysuszyć ją i włożyć ją do słoików na czas zimowy. Docenisz tą pracę sięgając po zioła w okresie jesienno -zimowym.
7. Zupa serowo – pokrzywowa,
Przepis na zupę dla dwóch osób:
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 50 g sera typu gorgonzoli, 100 g sera typu marscapone,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy,
- szczypta pieprzu i tymianku,
- garść świeżej pokrzywy.
Przygotowanie: W garnku zeszklij na łyżce oliwy bądź maśle klarowanym cebulę, czosnek i posiekaną pokrzywę, Zalej bulionem warzywnym bądź mięsnym. Dodaj sery, pokruszoną gorgonzolę i śmietankowy marscapone zagotuj . Dopraw zupę solą, pieprzem i tymiankiem.
Zupę możesz przygotować w plenerze w kociołku bądź kuchence gazowej.
8. Pokrzywa jako podpuszka do robienia serów,
Jeśli robisz sery albo masz zamiar zrobić ser, wykorzystaj pokrzywę dodając ją przeciśnietą przez praskę jako podpuszkę. Zbierając pokrzywę, możesz też na łące zebrać krwawnik (jest również roślina ścinającą mleko).
9. Twarożek pokrzywowy z rzodkiewką i stokrotką
Składniki dla 1 osoby:
- 120 g białego sera wymieszaj z łyżką wiejskiej śmietanki, rzodkiewką, świeżą pokrzywą. Możesz udekorować taki posiłek w plenerze stokrotką.
10. Posypka do dań z ryżu, makaronu i kaszy
Wykorzystaj walory zdrowotne pokrzywy stosując ją jako posypkę do ciepłych dań, typu kaszotto, risotto bądź gulaszu.
Pozdrawiam Cię serdecznie, miej dobry dzień!
Justyna 😉
Bez krowy – zdrowo
Ciekawy wpis, pewnie że coś dodam do swojego żywienia