Bez krowy – jeść zdrowo

Bez krowy

Zdrowe życie

Zdrowie to kanon wiedzy. To co poznaliśmy już dawno temu i to w jaki sposób funkcjonowały przez lata pokolenia naszych dziadków. To produkty zebrane świeżo, przygotowane na miejscu i spożyte od razu. To żywność która danie nie tylko energię, ale też ma wpływ na nasze geny, nasze samopoczucie i choroby lub ich brak. Zdrowie to coś co obecne przemysł spożywczy próbuje wypaczyć wciskając nam w kampaniach marketingowych żywność obandowaną jako „fit”, „naturalnie” i „lokalnie” a nie mającą z tym w nic wspólnego.

Bez krowy to miejsce, gdzie dzielimy się wiedzą o zdrowiu wbrew trendom i aktualnym dietom. Zdrowie to nie moda, tylko konkretny zestaw narzędzi i podejścia do gotowania i kuchni, który można osiągnąć. Po to, aby żyć zdrowo nie musisz mieć hektarów pola i gospodarstwa rolnego z krową. Możesz mieć zdrowe życie bez krowy 😊 Wystarczy wiedza, determinacja i dostęp do dobrej jakości składników, a zbudujesz zdrowe i długowieczne życie swoje i dzieci.

 Zapraszamy cię do naszej wirtualnej wioski. Zostań z nami na dłużej.

Justyna Kinasz

Przepisy tworzyłam od dziecka, ale nie zawsze byli chętnie do ich degustacji. Upór wewnętrzny nie pozwalał mi zrezygnować z tej pasji do gotowania, którą odkryłam. To była magia. Dokładnie pamiętam smak moich dań z ogniska i jajek, które ukradkiem wynosiłam ze stodoły dziadka. Upss.  Pomimo tego, że formalnie skończyłam studia z prawa i administracji to jednak od razu po studiach wróciłam do swojej pasji. Połowa mojego życia to praca w gastro od tworzenia kart menu do osoby samodzielnie prowadzącej lokal gastro.  Inspiracji szukałam na kongresach „Szefów Kuchni” oraz  „Made for Restaurant”, „Brian Tracy Maximum Performance” oraz „Global Leadreship Summit”. Efektem tego było stworzenie firmy doradczej z branży marketingowej „Gastrosukces.pl”.

Studia z dietetyki i planowania żywienia, certyfikowany dietetyk o profilu sportowym. Dzięki tej wiedzy udaje mi się tworzyć plany żywieniowe i żywić zdrowo bez suplementów diety, wdrażając skuteczne odżywianie w sporcie i codzienności wielu kobiet.

Jestem autorką pierwszego kursu online „Jedzenie kontra wirus”, który w 2020 r. został sprzedany w liczbie 500 w ciągu pierwszych 3 dni i pomógł wielu kobietom ogarnąć gotowanie w domu, podczas COVIDu.

Działacz społeczny i fundraisingowy. Przez kilka dobrych lat wspierałam rozwój lokalnych inicjatyw kulinarnych oraz angażowałam się projekty odbudowy więzi międzypokoleniowych, w oparciu o kuchnię i lokalne przepisy. Byłam pierwszym krajowym koordynatorem kampanii „Kilometry Dobra” która zebrała już ponad 5 mln zł i pomaga w rozwoju organizacji pozarządowych, które chcą w kreatywny sposób pozyskiwać fundusze na cele statutowe.

P.S. Uwielbiam czereśnie i wino musujące. Jedno i drugie najlepiej w wersji BIO!

Uwielbiam czereśnie i wino musujące. Najlepiej w wersji BIO!

Artur Kinasz

Pasjonuje mnie żywienie i jego tożsamość. Pytanie o wpływ żywienia na nasze geny i zdrowie. Żywność nie tylko jako źródło energii, tylko nośnik informacji, który koduje nasze geny, a przez to ma wpływ na zdrowie, samopoczucie i choroby lub ich brak. Zajmując się kiedyś zawodowo genealogią, odkryłem jak ważny jest przekaz międzypokoleniowy i wpływ genów na życie i zdrowie człowieka. Odpowiednia żywność to fundament na którym możemy zbudować długowieczność i zdrowie albo doprowadzić organizm do ruiny.

Choć pierwszego magistra zdobyłem z politologii na Uniwersytecie Jagiellońskim, to już później szlifowałem swoje żywieniowe pasje na Universitat Politècnica de València w Hiszpanii, kończąc coaching kulinarny. Uwielbiam wino! To naturalnie sfermentowane i pite w odpowiednich proporcjach. Po to, aby wyczuć więcej, wiedzieć więcej i spróbować więcej zapisałem się do London Wine & Spirit Education Trust, którą ukończyłem zdobywając WSETa L2.

Mam też spore doświadczenie zarządzania projektami o profilu ekologicznym. Poprzez zaangażowanie w tworzenie lokalnych targowisk ekologicznych, zrozumiałem nierówną walkę toczy mały rolnik w starciu z dużymi korporacjami produkującymi żywność. Próbując, degustując i słuchając właścicieli małych eko gospodarstw i jak ogromna jakościowa przepaść dzieli żywność przemysłową od tej prawdziwej. Zaangażowałem się w reaktywację ruchu Slow Foodu w Polsce oraz pozyskanie inicjatywy „Slow Food Earth Market”. Byłem również delegatem Polski na międzynarodowych targach żywności Slow Food Terra Madre w Turynie.

Od 2019 współtworzę Akademię Kulinarną w Krakowie, której celem jest wzniesienie sztuki kulinarnej na inny poziom. Do współpracy przy tym projekcie udało się zaprosić Modesta Amaro, prof. Jarosława Dumanowskiego, prof. Łukasza Łuczaja czy prof. Fabio Parasecoli.

życie w mieście i na wsi

Jeść na zdrowie

C

Znamy życie pełne szybkiego tempa, gdzie rzeczy były do zrobienia na wczoraj i nie było czasu na nic. Teraz żyjemy SLOW, bez krowy, pod Tatrami. Pozbyliśmy się złudzeń, że to co jest szybkie i łatwo dostępne jest dla nas dobre. W mieście mieliśmy do najbliższego sklepu 3 minuty i teraz na wsi mamy 3 kilometry. Zrozumieliśmy, że dobra żywność i jej poszukiwania to wysiłek, podobny do wyjścia w góry.

Jedzeniem zajmujemy  się od ponad 10 lat, badaniem, poszukiwaniem i nawiązywaniem relacji z producentami oraz ekspertami, kultywowaniem naszych lokalnych slowfoodowych tradycji. Południe Polski zawsze nas zachwycało. Zamieszkaliśmy na Podhalu, w miejscu gdzie ludzie są długowieczni, żyją w wielopokoleniowych rodzinach. Przez wiele lat szukaliśmy odpowiedzi na to co stoi za długim pełnym zdrowia życiem, czy to w Japonii, Australii czy u nas w Polsce.

Chcemy razem z Tobą tworzyć wirtualna wioskę osób świadomie i zdrowo żyjących. Wioskę w której wspólnie gotujemy sezonowo, używając składników od małych rolników i producentów.  Znajdziesz tu przepisy, które zachwycają prostotą, oparte są o to co rośnie w polu i lesie w tej chwili.  Żywność, która nie tylko daje energię ale jest też nośnikiem informacji, wpływa na nasze geny i pozwala żyć długo, zdrowo i w pełni sił.

Uważamy, że gotowanie w domu to najlepsza inwestycja w zdrowie nasze i naszych dzieci. Masz pełną kontrolę nad składnikami, tym co wkładasz  do garnka i jak to przyrządzasz. Tak naprawdę aby opanować chaos żywieniowy potrzeba niewiele. Zarządzanie kuchnią nie wymaga 100% twojego czasu. Planowanie posiłków, dbałość o zdrowy bilans to proces, który warto rozpocząć małymi krokami i sukcesywnie rozwijać.

Zapraszamy do wirtualnej wioski „bez krowy”, gdzie będziemy żyć sezonowo, lokalnie, z realnością życia i przy ognisku.