Dorsz w liściach jarmużu

JESIEŃ/ZIMA

Jesienno- zimowa sałatka. Szybkie danie do przygotowania pozwoli Ci na komfort, żeby przygotować go tuż przed wyjściem do pracy, bądź jeśli wrócisz zmęczona do domu, a zupełnie nie będziesz mieć głowy do gotowania. Już podpowiem Ci jak zrobić, ją aby wzbogacić swoją dietę o wartościowy posiłek.

Dla

1 osoby

Gotowy w:

20

Dobry na:

lunch, kolację

Składniki:

  • 120 g dorsza bałtyckiego, (włóż do piekarnika),
  • 60 g zblanszowanego jarmużu odmiany kadet wysoki bądź kapral niski (na patelni),
  • 60 g pieczona dynia Hokkaido, (włóż do piekarnika w całości),
  • 20 g cebuli czerwonej,
  • 10 g liści szpinaku,
  • 30 g prażonych pestek migdałów i słonecznika,
  • 5 g oliwy z oliwek,

Przygotowanie

Zajmijmy się najpierw dorszem i dynią. A więc 120 g dorsza bałtyckiego ułóż na formie, polej oliwą i skrop cytryną. Ryba potrzebuję ok 10 -12 minut pieczenia w temperaturze 200 stopni. W tym czasie potrzebujemy również upiec dynię Hokkaido. Możesz upiec 60 g dyni w tej samej formie, bądź wstawić obok, w innej formie pół dyni, aby zastosować ją również do innego przepisu. Ta dynia jest świetna bo można ją zjeść w całości. Nie obierasz z niej skórki, a pestki są bardzo smaczne. A więc decyzja należy do Ciebie, czy przy okazji upieczesz więcej dyni. Jeśli masz ochotę zrobić jeszcze jedno danie, to proponuję Ci………..

Jarmuż opłucz pod bieżącą wodą i porozrywaj liście w dłoniach, odrywając je od łodygi. Liście jarmużu wrzuć do wrzątku na 2 minuty na patelnię zanurzając go w całości. Następnie na ciepłej osuszonej patelni podpraż ziarna pestek migdałów i słonecznika. Ziarno posól pod koniec prażenia. OK. Kończy się nam pieczenie ryby, więc pora zająć się cebulą. Obierz cebulę czerwoną i pokrój na piórka, półplastry. Umyj liście szpinaku i przesusz na sitku.

Złóżmy danie. Przygotuj głęboki talerz. Ułóż w nim blanszowany jarmuż, ułóż pieczoną dynię. Posyp czerwoną cebulą. Wzbogać kompozycję liśćmi szpinaku, polej oliwą i na koniec posyp ziarnem słonecznika i migdałów. Smacznego !

Zastanawiasz się jak ogarnąć gotowanie w domu? Od czego zacząć? Jak zaplanować i przygotować posiłki?

Oddaje w twoje ręce gotowiec: 58 stron | 35 przepisów | 7 dni. Szybki i konkretny przewodnik, który na 58 stronach zawiera 35 sezonowych i zdrowych przepisów. To taki praktyczny poradnik, w którym informuję Cię jak poradzić sobie z codziennością i ogarnąć plan żywienia Twój rodziny.

Pozbędziesz się chaosu, zaczniesz planować posiłki. Basic kuchenny pomoże ci z automatu ogarnąć kuchnię i zredukować ilość czasu spędzanego w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *