Śmieciowe, czyli jakie? Takie pełne tłuszczu, napojów słodzonych, cukru, czy może „fit” 0,1% tłuszczu, takie które nas otacza i jest…. na wciągnięcie ręki? Jesteśmy obecnie wyznawcami koncepcji podziały żywności na białka, tłuszcze, węglowodany. (BTW) Mainstreamowi dietetycy i autorytety z branży żywności najczęściej każą nam liczyć kalorie na podstawie tabelki energetyczne znajdujące się na odwrocie każdego przetworzonego produktu. Żywność łatwo jest podzielić w taki sposób i spłycić jedynie do liczb. Przez to jednak tracimy prawdziwy sens żywienia, bo zapominamy, że żywność to również DNA, pochodzenie i zawartość połączona z tym, co pobiera z gleby i w konsekwencji przekazuje nam.
W filmie w sposób obrazowy są pokazane 3 przykłady.
- Ziemniak naturalny vs ziemniak zwykły opryskiwany
- Mięso zwykłe, karmione sztucznie vs mięso ekologiczne
- Wino premium za 200 zł vs wino dyskontowe za 13 zł
Wszystkie zawierają tyle samo białka, tłuszczy i węglowodanów, jednak skład żywność nie tylko energia to też informacja dla naszych komórek i organizmu. Poznaj różnicę między żywnością zwykła konwencjonalną a żywnością prawdziwą
Pozdrawiam cię serdecznie
Artur Kinasz
Bez krowy – wirtualna wioska zdrowia