Ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. To nowoczesne danie połączone z nutką klasyki, dodatkiem warzyw i prażonych ziaren słonecznika. To wygoda opcja, kiedy nie masz czasu lepić pierogów a domownicy o nie wypytują Przyznam się, że to danie powstało właśnie z tego powodu. Moje dzieci lubią smak „babci pierogów ruskich okraszonych cebulką i boczkiem”. Taki oto kompromis udało się nam wypracować, gdyż trudno mi wydzielić czas na robienie pierogów.
Dla
6-8 os.
Gotowy w:
45 – 60 minut
Dobry na:
lunch, kolację
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej,
- 120 g zimnego masła,
- szczypta soli,
- 5 -7 łyżek zimnej wody,
- Ponadto:
- 4 duże ziemniaki typu Lord,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 150 g białego sera twarogowego (zmielonego),
- 4- 60 g boczku wędzonego (nie parzonego) (ewentualnie dla smakoszy),
- 1 jajko klasy „0”,
- sól, pieprz
- majeranek, oregano
- kilka listów mięty,
Dodatkowo:
1/2 bakłażanu,
120 g słonecznika,
pędy młode liście groszku zielonego albo rukoli albo sałaty roszponki,
Przygotowanie
Mąkę delikatnie przesiej, otręby dołącz do mąki, masło posiekaj na kawałki, następnie dodaj składniki; sól, wodę. Mąka z pełnego przemiału może być cięższa, więc ilość wody podaję Ci jedynie orientacyjnie. Uformuj ciasto na kształt kuli i włóż do lodówki. Schłodź ciasto w lodówce nie mniej niż 30 minut.
Obierz ziemniaki i pokrój je na małe kawałki i wrzuć je do gotującej się wody. Ugotuj (około 20 minut), przed końcem gotowania posól. Następnie odcedź, zmiel lub zgnieć i odłóż je na parapet, aby lekko przestudzić. Podsmaż cebulę na oliwie, bądź pociętym bekonie. Ziemniaki połącz z cebulką (ewentualnie z boczkiem), zmielonym serem i wymieszaj do otrzymania jednolitej konsystencji. Wzbogać walory smakowe nutką mięty, oregano, majerankiem, dodaj soli i pieprzu według własnego uznania. Farsz ma tu dominować w tarcie, jego smak ma zatrzymać osobę jedzącą to danie w stanie błogości, wspomnieniu babcinej kuchni ale i ciekawości, więc pozwól sobie tu na indywidualność i dominację ulubionych przypraw.
Ciasto orkiszowe rozłóż na formie do pieczenia tarty, nakłuj widelcem. Podpiec ciasto w 15-17 minut. Pod koniec pieczenia przykryj je z góry papierem, aby ciasto zbyt się nie wysuszyło. Lekko przestudź, a w tym czasie oczekiwania na ciasto dopracuj farsz. Następnie przygotuj dodatki do tarty: bakłażan pokrój na kawałki, podpiecz na patelni. Upraż ziarno słonecznika na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru.
Wróćmy do ciasta, pewnie już przestygło, więc weź miskę z farszem i przełóż go na formę, wyrównując łyżką masę. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 -30 minut. Upieczoną tartę udekoruj zielonym akcentem liści bądź pędów roślin, które masz dostępne o tej porze roku:-) Posyp upieczonym bakłażanem i prażonym ziarnem słonecznika, polej oliwą.
Danie można w porze lunchu wzbogacić świeżo wyciśniętym sokiem z marchewki i selera naciowego 😉
Zastanawiasz się jak ogarnąć gotowanie w domu? Od czego zacząć? Jak zaplanować i przygotować posiłki?
Oddaje w twoje ręce gotowiec: 58 stron | 35 przepisów | 7 dni. Szybki i konkretny przewodnik, który na 58 stronach zawiera 35 sezonowych i zdrowych przepisów. To taki praktyczny poradnik, w którym informuję Cię jak poradzić sobie z codziennością i ogarnąć plan żywienia Twój rodziny.
Pozbędziesz się chaosu, zaczniesz planować posiłki. Basic kuchenny pomoże ci z automatu ogarnąć kuchnię i zredukować ilość czasu spędzanego w kuchni.