Krem kasztanowy

Kiedy, jesień wprowadza Cię w monotonię codzienności i doskwiera Ci nuda, pewnie masz ochotę usiąść w fotelu i wydłużyć tą chwilę ziołowym naparem i czymś co podtrzyma Twoje wewnętrze ciepło. Przygotowałam dla Ciebie przepis, który będzie świetnym ubogaceniem chwili „tu i teraz”.

Dla

4 os

Gotowy w:

40

Kalorie (na 100g):

452

Dobry na:

podwieczorek

Dlaczego warto

Prawdziwy smakołyk

Czasem jest tak, że chcesz zjeść coś słodkiego, a nie masz nic pod ręką. Chcesz sięgnąć po zdrowy smakołyk, ale najłatwiej by ci było wyskoczyć do sklepu po drugiej stronie ulicy po coś słodkiego. Nie, nie i jeszcze raz NIE! Zadbaj od dziś, aby mieć w swojej lodówce coś, co jest odżywcze, delikatne i wartościowe dla twojego organizmu i możesz to podać dzieciom

Składniki:

  • 500 g kasztanów jadalnych
  • 150 g miodu
  • 50 ml oliwy
  • 4 łyżeczki pyłku pszczelego

Kasztany mają właściwości rozgrzewające, czyli są świetnym produktem na osłabienie organizmu, odzyskanie siły. Krem z kasztanów jest nie tylko świetnym deserem, ale też kremem. Krem jest rozgrzewający, delikatny, do podawania na ciepło (do 40 C, gdyż zawiera miód) lub na zimno jako smarowidło. Na pewno posmakuje całej rodzinie.    

Potrzebujesz tylko 3 składników, aby cieszyć się zdrowiem. To jest czysty skład. Zero cukru i zbędnych kalorii. W kremie z kasztanów jest za to porządna dawna węglowodanów, uzupełnionych tłuszczem i odrobiną białka

Przygotowanie

Krok 1

Kasztany jadalne umyj pod bieżącą wodą. Natnij nożem płaską część kasztana

Krok 2

Kasztany włóż do blachy porcelanowej lub metalowej. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 min.

Krok 3

Ciepłe kasztany obierz ze skórki i włóż do kielicha blenderowego, dodaj miód (w zimie spadziowy, jeśli zależy ci na mocnym smaku i właściwościach leczniczych, a wielokwiatowy, jeśli ci zależy na delikatniejszym smaku) oraz oliwę. Zblenduj do uzyskania jednolitej, puszystej masy

Krok 4

Puszystą, delikatną masę kasztanowo-miodową rozłóż po ok. 100 g do słoiczków. Posyp pyłkiem pszczelim dla dekoracji. Dodaj owoc sezonowy który masz pod ręką. Ja akurat miałam zamrożoną czerwoną porzeczkę . 

Krok 5

Deser możesz zakręcić i przechowywać w lodówce 2-3 dni albo podawać na ciepło podgrzewając go w piekarniku w słoiczkach w temperaturze 40 stopni. Nie podgrzewaj w wyższych temperaturach ponieważ miód z kremu utraci swoje właściwości odżywcze. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *