Tajemnica dobrego smaku – Mirepoix

  • Lunch

Fuuuu. Znowu to zdrowe jedzenie. Słyszysz to często od dzieci, od nieprzekonanych znajomych. Przecież zdrowe jest niesmaczne. A no właśnie. Czy zdrowa kuchnia może być smaczna? Czy musisz się męczyć z „papierowym” jedzeniem bez smaku? Warzywa są super. Dają pełnię witamin i właściwości odżywczych. Tylko co zrobić, aby smakowały? Tajemnica tkwi we francuskim słowie mirepoix. A cóż to za smakołyk? No, warzywa! tylko odpowiednio przygotowane a w zasadzie nie przygotowane tylko lekko podsmażone na oliwie z oliwek lub maśle klarowanym. Tylko tyle i aż tyle. Każda kultura ma swoje mirepoix. My zapożyczyliśmy naszą z francuskiej kuchni tj. zmiksowane starte na tarle lub pokrojone w kostkę marchewkę, seler i cebulę. Bardzo podobna mieszanka we Włoszech nazywa się soffritto, w Hiszpanii sofrito. Taka sama jest przyrządzana w Meksyku i wielu innych krajach na całym świecie. Mirepoix sprawia, że zupy sosy i gulasze zyskują aromatyczny smak i zapach. Uwaga, mirepoix to nie mocne smażenie tylko o lekkie potraktowanie temperaturą aby wydzielić odpowiedni aromat.

Dla:

4-6 osób

Gotowy w:

25 min

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanek posiekanej cebuli
  • 1 szklanki posiekanego selera
  • 1 szklanki posiekanej marchwi

Kasztany mają właściwości rozgrzewające, czyli są świetnym produktem na osłabienie organizmu, odzyskanie siły. Krem z kasztanów jest nie tylko świetnym deserem, ale też kremem. Krem jest rozgrzewający, delikatny, do podawania na ciepło (do 40 C, gdyż zawiera miód) lub na zimno jako smarowidło. Na pewno posmakuje całej rodzinie.    

Potrzebujesz tylko 3 składników, aby cieszyć się zdrowiem. To jest czysty skład. Zero cukru i zbędnych kalorii. W kremie z kasztanów jest za to porządna dawna węglowodanów, uzupełnionych tłuszczem i odrobiną białka

Przygotowanie

Krok 1

Pokroić w kostkę cebulę, marchew i seler. (proporcje 2:1:1, gdzie cebuli jest najwięcej)

Krok 2

Rozgrzać patelnie z oliwą lub masłem (uwaga nie używaj olejów roślinnych)

Krok 3

Lekko podsmażyć przez ok. 10 min lub do zmiękczenia warzyw.

Voilà!

Zastanawiasz się jak ogarnąć gotowanie w domu? Od czego zacząć? Jak zaplanować i przygotować posiłki?

Oddaje w twoje ręce gotowiec: 58 stron | 35 przepisów | 7 dni. Szybki i konkretny przewodnik, który na 58 stronach zawiera 35 sezonowych i zdrowych przepisów. To taki praktyczny poradnik, w którym informuję Cię jak poradzić sobie z codziennością i ogarnąć plan żywienia Twój rodziny.

Pozbędziesz się chaosu, zaczniesz planować posiłki. Basic kuchenny pomoże ci z automatu ogarnąć kuchnię i zredukować ilość czasu spędzanego w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *