Blog

EKO dużych vs EKO małych

Zbierałem się na napisanie tego tekstu długo. W końcu napisałem. O BIO pełnym przeciwności. BIO pełnym uczciwych ludzi i BIO pełnym oszustów… Prawdziwą zdrową żywności i produkty certyfikacji eko/bio poznaję od ponad 15 lat. Jest to zarówno moja pasja jak i praca. O dietetyce i genetyce żywienia uczyłem się na Politechnice w Walencji poznając historię lokalnych Manchego i Bobal. Poznałem wielu wspaniałych rolników i producentów w Polsce i poza nią. Próbowałem, pasztetu fasolowego z Białego… Czytaj dalej »EKO dużych vs EKO małych

Zasada Pareto w kuchni

Czy da się żyć jedząc tylko marchewkę z lokalnego pola? Krewetki, małże i ośmiornice? Mamy swój boczek! Oliwa z oliwek? Po co, przecież jest nasz super rzepak! Pomarańcze z Sycylii? Ale po co skoro mamy jabłka z polskich sadów! Gdzie jest granica między jedzeniem z całego świata a lokalnym? Czy kupować w końcu te pomarańcze czy wystarczy worek jabłek? Samy przez wiele lat mieliśmy podobne dylematy. Przez całe 3 lata nasza dieta była oparta wyłącznie… Czytaj dalej »Zasada Pareto w kuchni

Tajemnica dobrego smaku – Mirepoix

  • Lunch

Fuuuu. Znowu to zdrowe jedzenie. Słyszysz to często od dzieci, od nieprzekonanych znajomych. Przecież zdrowe jest niesmaczne. A no właśnie. Czy zdrowa kuchnia może być smaczna? Czy musisz się męczyć z „papierowym” jedzeniem bez smaku? Warzywa są super. Dają pełnię witamin i właściwości odżywczych. Tylko co zrobić, aby smakowały? Tajemnica tkwi we francuskim słowie mirepoix. A cóż to za smakołyk? No, warzywa! tylko odpowiednio przygotowane a w zasadzie nie przygotowane tylko lekko podsmażone na oliwie… Czytaj dalej »Tajemnica dobrego smaku – Mirepoix

Prażone kasztany z rozmarynem

  • Lunch

Mogłabym z kasztanów tworzyć mnóstwo dań, różne kombinacje, bo lubię je na różne sposoby przygotować, tyle że w tym roku kończą się mi się już zapasy 😉 To kolejna propozycja kasztanowa na tegoroczną jesień. Ciepłe wzmacniające dania z kasztanów przygotują Cię na zimę. To tanie jest na tyle proste, że zachwyci cię swoją prostotą i szybkością przygotowania. Dla 2 os 15 314 kolację 500 g kasztanów jadalnych 50 ml oliwy 2 gałązki świeżego rozmarynu Kasztany jadalne… Czytaj dalej »Prażone kasztany z rozmarynem

Krem kasztanowy

  • Desery

Kiedy, jesień wprowadza Cię w monotonię codzienności i doskwiera Ci nuda, pewnie masz ochotę usiąść w fotelu i wydłużyć tą chwilę ziołowym naparem i czymś co podtrzyma Twoje wewnętrze ciepło. Przygotowałam dla Ciebie przepis, który będzie świetnym ubogaceniem chwili „tu i teraz”. Dla 4 os 40 452 podwieczorek Prawdziwy smakołyk Czasem jest tak, że chcesz zjeść coś słodkiego, a nie masz nic pod ręką. Chcesz sięgnąć po zdrowy smakołyk, ale najłatwiej by ci było wyskoczyć… Czytaj dalej »Krem kasztanowy

Twój smak vs mój smak, czyli czym jest kalibracja smaku

Fuj, jak ty to możesz jeść? Obrzydlistwo! Popatrz, jak to wygląda, przecież to jest wstrętne! Jeśli choć raz usłyszałeś coś podobnego w przeszłości to witaj w domu 🙂 Każdemu z nas smakuje co innego z bardzo prostej przyczyny. Mamy różne doświadczenia smakowe. Jeśli na co dzień zjadasz dużo warzyw, unikasz cukru, a ze smażeniem ci nie po drodze to łatwo się porozumiesz na polu smakowym z bratnią „zieloną duszą”. Z kolei, jeśli uwielbiasz mięso z… Czytaj dalej »Twój smak vs mój smak, czyli czym jest kalibracja smaku

Cukier, 5 powodów na NIE!

Cukier to opium XXI wieku, które uzależnia i powoduje długoterminowe negatywne skutki dla zdrowia. Posłuchaj o 5 powodach, dla których nie warto jeść cukru. 1. Immunologia. Cukier poprze proces glikacji uszczelnia arterie i nie pozwala białym krwinkom tj. leukocytom dotrzeć do punktów zapalnych 2. Zmarszczki. Cukier usztywnia kolagen rodzaj białka dodatkowo odwadnia organizm, co z kolei powoduje powstawanie zmarszczek. 3. Dzieci. Dając im cukier regularnie jesteś ich pierwszym dealerem. Uzależniasz je od pierwszej w ich… Czytaj dalej »Cukier, 5 powodów na NIE!

Śmieciowe jedzenie, czym jest i jak go unikać!

Śmieciowe, czyli jakie? Takie pełne tłuszczu, napojów słodzonych, cukru, czy może „fit” 0,1% tłuszczu, takie które nas otacza i jest…. na wciągnięcie ręki? Jesteśmy obecnie wyznawcami koncepcji podziały żywności na białka, tłuszcze, węglowodany. (BTW) Mainstreamowi dietetycy i autorytety z branży żywności najczęściej każą nam liczyć kalorie na podstawie tabelki energetyczne znajdujące się na odwrocie każdego przetworzonego produktu. Żywność łatwo jest podzielić w taki sposób i spłycić jedynie do liczb. Przez to jednak tracimy prawdziwy sens… Czytaj dalej »Śmieciowe jedzenie, czym jest i jak go unikać!

Biodynamika w Polsce, czyli EKO++

Biodynamika to coś więcej niż ekologia. W tym filozofii upraw i życia, stworzonej na pocz. XX w. przez Rudolfa Steinera, chodzi o maksymalne zbliżenie się do natury. Produkty z gospodarstw biodynamicznych są uprawiane wyłącznie używając środków i rezerw wewnętrznych gospodarstwa. Nie wolno wwozić ani używać niczego z zewnątrz. Produkt jest uprawiany i zrywany zgodnie z kalendarzem księżycowym. Oczywiście niema mowy o żadnych opryskach. Większość gospodarstw biodynamicznych w Polsce funkcjonuje na północy Polski. To np. Juchowo… Czytaj dalej »Biodynamika w Polsce, czyli EKO++

Ziarna orkiszu z wędzoną śliwką, makiem i miodem

  • Desery

Świetnie nadaje się jako deser, smarowidło do chleba albo dodatek do sosów i makaronów. Zrób go w większej ilości i przełóż do małych słoiczków, aby zaoszczędzić czas i mieć prawdziwy smakołyk pod ręką.  Prawdziwy smakołyk Czasem jest tak, że chcesz zjeść coś słodkiego, a nie masz nic pod ręką. Chcesz sięgnąć po zdrowy smakołyk, ale najłatwiej by ci było wyskoczyć do sklepu po drugiej stronie ulicy po coś słodkiego. Nie, nie i jeszcze raz NIE!… Czytaj dalej »Ziarna orkiszu z wędzoną śliwką, makiem i miodem