Blog

Suplementy diety. Super witamina czy Super ściema?

Czy suplementy są nam potrzebne? To trudny temat. Ile dietetyków tyle opinii. Ile ekspertów tyle ekspertyz. Tym bardziej, że w tle toczy cię walka o wielkie pieniądze. Jak to w końcu jest z tymi suplementami? Na samym początku warto odpowiedzieć na pytanie, czym jest suplement? Zgodnie z obowiązującą w Polce definicją umieszczoną gov.pl suplement jest… Czytaj dalej »Suplementy diety. Super witamina czy Super ściema?

Tajemnica dobrego smaku – Mirepoix

Fuuuu. Znowu to zdrowe jedzenie. Słyszysz to często od dzieci, od nieprzekonanych znajomych. Przecież zdrowe jest niesmaczne. A no właśnie. Czy zdrowa kuchnia może być smaczna? Czy musisz się męczyć z „papierowym” jedzeniem bez smaku? Warzywa są super. Dają pełnię witamin i właściwości odżywczych. Tylko co zrobić, aby smakowały? Tajemnica tkwi we francuskim słowie mirepoix.… Czytaj dalej »Tajemnica dobrego smaku – Mirepoix

Prażone kasztany z rozmarynem

Mogłabym z kasztanów tworzyć mnóstwo dań, różne kombinacje, bo lubię je na różne sposoby przygotować, tyle że w tym roku kończą się mi się już zapasy 😉 To kolejna propozycja kasztanowa na tegoroczną jesień. Ciepłe wzmacniające dania z kasztanów przygotują Cię na zimę. To tanie jest na tyle proste, że zachwyci cię swoją prostotą i… Czytaj dalej »Prażone kasztany z rozmarynem

Krem kasztanowy

Kiedy, jesień wprowadza Cię w monotonię codzienności i doskwiera Ci nuda, pewnie masz ochotę usiąść w fotelu i wydłużyć tą chwilę ziołowym naparem i czymś co podtrzyma Twoje wewnętrze ciepło. Przygotowałam dla Ciebie przepis, który będzie świetnym ubogaceniem chwili „tu i teraz”. Dla 4 os 40 452 podwieczorek Prawdziwy smakołyk Czasem jest tak, że chcesz… Czytaj dalej »Krem kasztanowy

Twój smak vs mój smak, czyli czym jest kalibracja smaku

Fuj, jak ty to możesz jeść? Obrzydlistwo! Popatrz, jak to wygląda, przecież to jest wstrętne! Jeśli choć raz usłyszałeś coś podobnego w przeszłości to witaj w domu 🙂 Każdemu z nas smakuje co innego z bardzo prostej przyczyny. Mamy różne doświadczenia smakowe. Jeśli na co dzień zjadasz dużo warzyw, unikasz cukru, a ze smażeniem ci… Czytaj dalej »Twój smak vs mój smak, czyli czym jest kalibracja smaku

Cukier, 5 powodów na NIE!

Cukier to opium XXI wieku, które uzależnia i powoduje długoterminowe negatywne skutki dla zdrowia. Posłuchaj o 5 powodach, dla których nie warto jeść cukru. 1. Immunologia. Cukier poprze proces glikacji uszczelnia arterie i nie pozwala białym krwinkom tj. leukocytom dotrzeć do punktów zapalnych 2. Zmarszczki. Cukier usztywnia kolagen rodzaj białka dodatkowo odwadnia organizm, co z… Czytaj dalej »Cukier, 5 powodów na NIE!

Śmieciowe jedzenie, czym jest i jak go unikać!

Śmieciowe, czyli jakie? Takie pełne tłuszczu, napojów słodzonych, cukru, czy może „fit” 0,1% tłuszczu, takie które nas otacza i jest…. na wciągnięcie ręki? Jesteśmy obecnie wyznawcami koncepcji podziały żywności na białka, tłuszcze, węglowodany. (BTW) Mainstreamowi dietetycy i autorytety z branży żywności najczęściej każą nam liczyć kalorie na podstawie tabelki energetyczne znajdujące się na odwrocie każdego… Czytaj dalej »Śmieciowe jedzenie, czym jest i jak go unikać!

Biodynamika w Polsce, czyli EKO++

Biodynamika to coś więcej niż ekologia. W tym filozofii upraw i życia, stworzonej na pocz. XX w. przez Rudolfa Steinera, chodzi o maksymalne zbliżenie się do natury. Produkty z gospodarstw biodynamicznych są uprawiane wyłącznie używając środków i rezerw wewnętrznych gospodarstwa. Nie wolno wwozić ani używać niczego z zewnątrz. Produkt jest uprawiany i zrywany zgodnie z… Czytaj dalej »Biodynamika w Polsce, czyli EKO++