10 sposobów na pokrzywę
Zainspiruj się nasza polską rośliną która ma tyle właściwości odżywczych. Przygotuj z niej pierożki a’la szpinak, farsz do naleśników, zupa serowo-pokrzywowa i inne…
Zainspiruj się nasza polską rośliną która ma tyle właściwości odżywczych. Przygotuj z niej pierożki a’la szpinak, farsz do naleśników, zupa serowo-pokrzywowa i inne…
Sok z kapusty jest obok buraka kolejnym turbo warzywem. Posiada masę witamin z grup A, E, K, wiele z grupy B, C i P. Szkoda tylko że kapustę w naszej tradycji kulinarnej tak mocno przetwarzaczami pozbawiając ją cennych L-glutaminy która ratuje nasze jelita i L metylo-metionino-sulfonianu działającego przeciwzapalnie. W czym pomaga? Sok z kapusty leczy… Dowiedz się więcej »Sok z kapusty – poprawia koncentrację
Dopada Cię osłabienie? Czujesz, że potrzebujesz detoksu? Sok z buraków jest jednym z lepszych środków do oczyszczenia organizmu. Jest najkorzystniejszy do wytwarzania czerwonych ciałek krwi, wspaniale polepsza skład krwi, likwiduje choroby układu krążenia, jelita grubego, rozpuszcza kamienie w wątrobie i nerkach, pęcherzy moczowym, szczególnie jak się go piję w połączeniu z soku z marchwi. Wiele razy ratował mnie… Dowiedz się więcej »Sok z buraka – naturalny detoks
JESIEŃ/ZIMA Jesienno- zimowa sałatka. Szybkie danie do przygotowania pozwoli Ci na komfort, żeby przygotować go tuż przed wyjściem do pracy, bądź jeśli wrócisz zmęczona do domu, a zupełnie nie będziesz mieć głowy do gotowania. Już podpowiem Ci jak zrobić, ją aby wzbogacić swoją dietę o wartościowy posiłek. Dla 1 osoby 20 lunch, kolację 120 g… Dowiedz się więcej »Dorsz w liściach jarmużu
Zapewne zdasz to danie? Może przypominać Ci dzieciństwo, czas liceum, a może studia? Przygotowywałam sobie taki posiłek będąc na studiach i wróciłam do niego z tęsknotą, kiedy pewnego razu nie miałam (akurat) pomysłu na posiłek dla dzieci. To proste danie, niepozorne, ale zachwyci Cię prostotą składu i energią, którą odczujesz po wolnym spożyciu posiłku. Dla… Dowiedz się więcej »Żytni makaron z pieczonym jabłkiem
Ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. To nowoczesne danie połączone z nutką klasyki, dodatkiem warzyw i prażonych ziaren słonecznika. To wygoda opcja, kiedy nie masz czasu lepić pierogów a domownicy o nie wypytują Przyznam się, że to danie powstało właśnie z tego powodu. Moje dzieci lubią smak „babci pierogów ruskich okraszonych cebulką i… Dowiedz się więcej »Tarta orkiszowa, a la „ruskie pierogi”
Przychodzi jesień i w tym chłonnym czasie ta zupa jest idealna. Koi nerwy, rozgrzewa, wewnętrznie rozgrzewa. Kiedy poczujesz wszechogarniającą słabość nie zastanawiają się tylko ugotuj zupę dyniową. Zwiększysz zapasy ciepła. Pozbędziesz się zakwasów po treningu. W okresie zimowym utrzymasz organizm, w dobrej kondycji. P.S. Jeżeli tylko możesz sobie na to pozwolić to kup warzywa z… Dowiedz się więcej »Rozgrzewająca zupa dyniowa z chipsem z jarmużu
Mogłabym z kasztanów tworzyć mnóstwo dań, różne kombinacje, bo lubię je na różne sposoby przygotować, tyle że w tym roku kończą się mi się już zapasy 😉 To kolejna propozycja kasztanowa na tegoroczną jesień. Ciepłe wzmacniające dania z kasztanów przygotują Cię na zimę. To tanie jest na tyle proste, że zachwyci cię swoją prostotą i… Dowiedz się więcej »Prażone kasztany z rozmarynem
Kiedy, jesień wprowadza Cię w monotonię codzienności i doskwiera Ci nuda, pewnie masz ochotę usiąść w fotelu i wydłużyć tą chwilę ziołowym naparem i czymś co podtrzyma Twoje wewnętrze ciepło. Przygotowałam dla Ciebie przepis, który będzie świetnym ubogaceniem chwili „tu i teraz”. Dla 4 os 40 452 podwieczorek Prawdziwy smakołyk Czasem jest tak, że chcesz… Dowiedz się więcej »Krem kasztanowy
To danie wymiata, jeśli chodzi o wartości smakowe. Wędzona śliwka, ziarno orkiszu, łyżka miodu. Rozgrzewa i utrzymuję w cieple organizm. Ugotujmy się go razem. Choć pochodzę z Doliny Dunajca i mam naturalny szacunek do śliwki wędzonej dymem 😉 to musiałam kilka razy skosztować prawdziwej kutii domowej, aby móc zbilansować ten smak, który chciałam otrzymać. Prawdziwy… Dowiedz się więcej »Ziarna orkiszu z wędzoną śliwką, makiem i miodem