10 sposobów na pokrzywę
Zainspiruj się nasza polską rośliną która ma tyle właściwości odżywczych. Przygotuj z niej pierożki a’la szpinak, farsz do naleśników, zupa serowo-pokrzywowa i inne…
Zainspiruj się nasza polską rośliną która ma tyle właściwości odżywczych. Przygotuj z niej pierożki a’la szpinak, farsz do naleśników, zupa serowo-pokrzywowa i inne…
Uwaga! Ten na zdjęciu to nie mój brzuch 🙂 choć w przeszłości bywały okresy, że niebezpiecznie zbliżałem się do takiego poziomu, przez własne zaniedbanie. Dziś chciałem ci napisać co zrobić, aby walczyć o swój lepszy wygląd, o lepsze samopoczucie i większą pewność siebie. Otyłość brzuszna jest tak powszechnym problemem, iż obecnie dotyka ponad 40% Polaków.… Dowiedz się więcej »Redukcja tłuszczu trzewnego. 5 sposobów na redukcję
Naukowcy z The Lancet właśnie ogłosili całemu światu: osoby zamożniejsze, która lepiej się żywią, żyją dłużej i zdrowiej (bez chorób), a osoby, które są biedniejsze i żywią się kiepsko (jedzą tanie węglowodany) żyją krócej i często chorują. Tylko czy to naprawdę takie odkrywcze? Wiemy to już od dobrych kilkudziesięciu lat. Jest to logiczne, że żywiąc… Dowiedz się więcej »Zdrowie to długoterminowa inwestycja. Zwrot gwarantowany!
Co czwarty dorośli Polka i Polak, co czwarty chłopczyk i co trzecia dziewczynka mają problem z nadwagą. Otyłość w XXI wieku staje się jednym z ważniejszych problemów do rozwiązania. Jak temu zapobiec? W Europie nie mamy problemu z głodem, lecz z przejedzeniem. Polska razem z Turcją, Chorwacją, Słowenią i Słowacją jest liderem wśród państw, gdzie… Dowiedz się więcej »Nadwaga i otyłość. Przyczyna jest jedna!
Czy suplementy są nam potrzebne? To trudny temat. Ile dietetyków tyle opinii. Ile ekspertów tyle ekspertyz. Tym bardziej, że w tle toczy cię walka o wielkie pieniądze. Jak to w końcu jest z tymi suplementami? Na samym początku warto odpowiedzieć na pytanie, czym jest suplement? Zgodnie z obowiązującą w Polce definicją umieszczoną gov.pl suplement jest… Dowiedz się więcej »Suplementy diety. Super witamina czy Super ściema?
Czy da się żyć jedząc tylko marchewkę z lokalnego pola? Krewetki, małże i ośmiornice? Mamy swój boczek! Oliwa z oliwek? Po co, przecież jest nasz super rzepak! Pomarańcze z Sycylii? Ale po co skoro mamy jabłka z polskich sadów! Gdzie jest granica między jedzeniem z całego świata a lokalnym? Czy kupować w końcu te pomarańcze… Dowiedz się więcej »Zasada Pareto w kuchni
Zbierałem się na napisanie tego tekstu długo. W końcu napisałem. O BIO pełnym przeciwności. BIO pełnym uczciwych ludzi i BIO pełnym oszustów… Prawdziwą zdrową żywności i produkty certyfikacji eko/bio poznaję od ponad 15 lat. Jest to zarówno moja pasja jak i praca. O dietetyce i genetyce żywienia uczyłem się na Politechnice w Walencji poznając historię… Dowiedz się więcej »EKO dużych vs EKO małych
Fuj, jak ty to możesz jeść? Obrzydlistwo! Popatrz, jak to wygląda, przecież to jest wstrętne! Jeśli choć raz usłyszałeś coś podobnego w przeszłości to witaj w domu 🙂 Każdemu z nas smakuje co innego z bardzo prostej przyczyny. Mamy różne doświadczenia smakowe. Jeśli na co dzień zjadasz dużo warzyw, unikasz cukru, a ze smażeniem ci… Dowiedz się więcej »Twój smak vs mój smak, czyli czym jest kalibracja smaku
Cukier to opium XXI wieku, które uzależnia i powoduje długoterminowe negatywne skutki dla zdrowia. Posłuchaj o 5 powodach, dla których nie warto jeść cukru. 1. Immunologia. Cukier poprze proces glikacji uszczelnia arterie i nie pozwala białym krwinkom tj. leukocytom dotrzeć do punktów zapalnych 2. Zmarszczki. Cukier usztywnia kolagen rodzaj białka dodatkowo odwadnia organizm, co z… Dowiedz się więcej »Cukier, 5 powodów na NIE!
Śmieciowe, czyli jakie? Takie pełne tłuszczu, napojów słodzonych, cukru, czy może „fit” 0,1% tłuszczu, takie które nas otacza i jest…. na wciągnięcie ręki? Jesteśmy obecnie wyznawcami koncepcji podziały żywności na białka, tłuszcze, węglowodany. (BTW) Mainstreamowi dietetycy i autorytety z branży żywności najczęściej każą nam liczyć kalorie na podstawie tabelki energetyczne znajdujące się na odwrocie każdego… Dowiedz się więcej »Śmieciowe jedzenie, czym jest i jak go unikać!